onsdag 5 oktober 2011

Nobelpriset i kemi

Kemi, ett ämne som kan få många gymnasieelever att rynka på näsan. Idag prisades en forskare som har visat, men sannerligen fick kämpa för, skönheten inom kemins värld.

När jag läst kemi har jag fått lära mig att en kristall är definerad av den allra minsta periodiska enheten, en enhetscell. Cellerna är identiska och packar sig periodiskt i (nästan) oändligt långa led åt alla håll. Kemisten Daniel Shechtman visade 1982 att så inte alltid är fallet. I sitt mikroskåp fick han fram en bild som kändes i allra högta grad ologisk. Atomerna låg ordnade, men inte periodiskt! Tydligen är mönstret helt omöjligt upprepa, som att försöka göra en fotboll av bara sexhörningar. Alla fotbollsfantaster vet ju att det såklart krävs både fem- och sexhörningar!

Beskrivning av en enhetscell
från Klaras föreläsningsanteckningar
bild: Greger Thornell
Atommönster i en kvasikristall
bild: wikipedia.org


Kvasikristaller finns i många legeringar (särskilt de som innehåller aluminium) och materialvetenskapligt sett så är de väldigt intressanta. De är nämligen termoelektriska, vilket innebär att de omvandlar värme till elektricitet. De uppvisar också en viss elasticitet, vilket skiljer dem från andra metaller i fast form.


Shechtman fick kämpa hårt för att bli trodd och blev faktiskt ombedd att lämna sin forskargrupp. En av hans motståndare var Linus Pauling, som själv var nobelpristagare och en gigant inom bio- och fysikalisk kemi.
Att ha ett öppet sinne visar det sig vara en otroligt viktig egenskap hos forskare! Hur erfaren man än är så finns det alltid någonting nytt att lära sig, även om de som lär ut är yngre ;-)

Klara

http://en.wikipedia.org/wiki/Quasicrystal
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kvasikristaller-gav-nobelpris_6527030.svd
http://svt.se/2.146801/1.2556640/nobelpriset_i_kemi_2011
http://peterlu.org/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar